Latinica  |    
   
 
Представници Управе на прослави два века од указања Пресвете Богородице у Водици
Уторак, 6. Јуни 2017.   |   Вести


Представници Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама Гаврило Грбан и Олгица Лаконић присуствовали су  6. јуна  2017. године у Светишту Пресвете Богородице у Водици код Руског Крстура прослављању Заветног дана, трећег дана празника Силаска Св. Духа на Апостоле, и обележавању две века од од првог указања Пресвете Богородице на овом месту и више забележених чудесних исцељења. Прослави су присуствовали председник Националног савета Русина господин Славко Рац, председник извршног одбора Националног савета Русина господин Жељко Ковач, представници Националног савета Украјинаца и представници окалних власти.

Свету Архијерејску Литургију је служио Његово Преосвештенство Кир Никола Кекић, Епископ крижевачки из Хрватске, уз саслужење Његове Екселенције монсињора Лучијана Суријанија, Апостолског нунција у Републици Србији, Његове Преузвишености монсињора Станислава Хочевара, Надбискупа београдског и митрополита, Његове Преузвишености монсињора Кире Стојанова, Бискупа скопског и Апостолског егзарха за гркокатолике у Македонији, Преузвишених Бискупа: суботичког монсињора Јаноша Пензеша, зрењанинског монсињора Ладислава Немета, сремског монсињора Ђуре Гашпаровића, домаћина Његовог Преосвештенства Кир Ђуре Џуџара, Апостолског Егзарха за гркокатолике у Србији, те више римокатоличких и гркокатоличких свештеника, редовника и монаха из Србије и суседних држава.

Након Свете Литургије, представници Управе су обишли катедралу Апостолског егзархата за гркокатолике, храм Св. Оца Николаја у Руском Крстуру, подигнуту 1784. године где се радови на обнови реализују уз помоћ средстава Управе. О историјату храма и парохије госте је упознао  надлежни парох протојереј Михајло Малацко. У крипти храма је сахрањено и неколико гркокатоличких епископа.

Поводом обележавања великог јубилеја два века од од указивања Пресвете Богородице, објављена је монографија ,,Водица“ аутора протојереја-ставрофора Владислава Варге, чије издавање је помогнуто средствима Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама.

Представници Управе су, честитајући  празник и значајну годишњицу, предали дар Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама  икону Пресвете Богородице светишту у Водици.

 Следећа вест
Освећење парохијског дома храма Свете Тројице у Београду
Претходна вест 
Слава руске цркве Свете Тројице, Подворја Московске Патријаршије
 
Министарство правде Републике Србије
Српска Православна Црква
Београдска Надбискупија
Словачкa евангеличкa црквa а.в.
Реформатскa хришћанскa црквa
Евангеличкa хришћанскa црквa а.в.
Синагога у Београду
Јеврејскa заједницa
Ријасет Исламске заједнице Србије
Мешихат Исламске заједнице у Србији
Радио Слово љубве
 
 
 
Министарство правде
Управа за сарадњу с црквама и верским заједницама
Сва права задржана ©2013  |  Мапа сајта  |  Мобилна верзија сајта